Stressgerelateerde klachten werkstress

De toename van stressgerelateerde klachten onderstreept het belang van ontspanning en zelfzorg.

Dat stress een groeiend probleem is in deze tijd, lijkt mij wel bekend. Er is zoveel druk en zoveel te doen (leuke of niet leuke dingen) dat het ons waarschijnlijk allemaal wel eens aanvliegt. Ik las laatst een artikel van GGZ Nieuws dat van werk door stressgerelateerde klachten in de afgelopen vijf jaar met maar liefst 30% gestegen. De oorzaak ligt volgens dit artikel in een combinatie van factoren zoals maatschappelijke verwachtingen, de toename van werkdruk en vervaging van de grenzen tussen werk en privé. Dat iedereen wel eens een periode van stress ervaart is logisch, maar dat stress ook steeds vaker leidt tot uitval op werk maakt het onderwerp prangend. 

Deze ontwikkeling sterkt ons van Spijkermaatje in ons doel om zelfzorg en ontspanning laadrempelliger en makkelijker te maken. Alhoewel er meerdere manieren zijn om de negatieve effecten van deze toenemende druk te beperken, geloven wij dat zelfzorg en ontspanning in grote mate kan bijdragen en het voorkomen of verminderen van stressgerelateerde klachten.

 

Een toename van stressgerelateerde klachten

Stress is tegenwoordig ‘e’en van de grootste veroorzakers van gezondheidsklachten.  Chronische stress kan gevolgen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid, zoals:

  • Mentaal: Chronische stress kan leiden tot burn-out, depressie en angststoornissen.
  • Fysiek: Stress verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, spierpijn, slaapproblemen en een verzwakt immuunsysteem.

Bij onder andere ouders met jonge kinderen speelt een de combinatie van factoren, zoals werkdruk, zorgverantwoordelijkheden en de constante balans tussen privé en werk. De toename van het thuiswerken heeft deze balans verder onder druk gezet. Want, makkelijk is het om de was even aan te zetten tussen jouw werkzaamheden door? Dan kan je die namelijk er later op de (werk)dag ook weer uithalen. Voor deze groep is het belangrijk om tijdig in te grijpen met preventieve maatregelen zoals ontspanning en zelfzorg.

Alle ballen hoog houden


Waarom ontspanning en zelfzorg cruciaal zijn

Zelfzorg wordt vaak als een luxe gezien, maar het is zo ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Het bewust nemen van rustmomenten heeft een bewezen positieve invloed op het verlagen van stress en het verbeteren van welzijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ontspanning niet alleen ons lichaam herstelt, maar ook de hersenen de kans geeft om te resetten.

  • Verlaagde hartslag en verlaging cortisol: Ademhalingsoefeningen hebben een positief effect op de ontspanning van het lichaam, het vertraagd de hartslag en kan het cortisol verlagen.1. 
  • Verbetering mentale gezondheid: Mediteren heeft een bewezen positieve invloed op stressreductie en ontspanning en kan angstklachten verminderen. 2. 
  • Verbetering cognitieve functies: Meditatie kan een positief effect hebben op cognitieve functies zoals het geheugen en leerprocessen. 3.

Zelfzorg en ontspanning zijn dus geen overbodige luxe, maar noodzakelijk. Noodzakelijk om onder andere uitval door stress te voorkomen jouw gezondheid te bevorderen.

 

De rol van de spijkermat in ontspanning en zelfzorg

Een hulpmiddel dat steeds meer wordt gebruikt bij ontspanning is de spijkermat. De spijkermat bevat kleine drukpunten die het lichaam stimuleren en stress verminderen. De drukpunten op de spijkermat activeren zenuwuiteinden in de huid. Dit leidt weer tot voordelen zoals een betere doorbloeding, een verlaging van het stresshormoon cortisol en een toename van endorfines (gelukshormonen). Dit heeft als gevolg dat je meer ontspannen bent na het gebruik van een spijkermat. Bijkomend voordeel kan ook zijn dat je een vermindering van rug en/of stijfheidsklachten ervaart. Voor een uitgebreidere uitleg kun je ook deze blog van Spijkermaatje lezen.

 

Dagelijkse routine

Een spijkermat kan je helpen in jouw moment van zelfzorg en makkelijker en effectiever te ontspannen. Je kunt het makkelijk integreren in je dagelijkse routine.

Hoe kun je dit makkelijk in jouw routine integreren?

  1. Ochtendontspanning:
    Begin je dag met 5-10 minuten op de spijkermat om je spieren te ontspannen en stress te verminderen voordat je dag begint.
  2. Tussendoor opladen:
    Gebruik de spijkermat gedurende 5-10 minuten tijdens een lunchpauze of een moment van rust om spanning in je rug en schouders los te laten.
  3. Avondritueel:
    Lig 10-15 minuten op de mat voor het slapengaan. Dit bevordert ontspanning en een diepere slaap.


Waarom Spijkermaatje?

Simpelweg liggen op een spijkermatje en ontspannen kan nogal een uitdaging zijn. De sensaties nemen toe en je motivatie kan afnemen. Daarnaast is het vaak ook lastig om de waan van de dag (oftewel jouw gedachten) even los te laten. Daar helpen wij je bij, door je mee te nemen in je rustmoment. Via een geluidsfragment met ontspanningsoefening hoef jij alleen maar te liggen en te luisteren. Makkelijk en effectief!


Conclusie: zelfzorg als antwoord op stressgerelateerde klachten. Spijkermaatje helpt je!

De toename van stressgerelateerde klachten en uitval benadrukt hoe belangrijk het is om tijdig in te grijpen. Zelfzorg en ontspanning zijn geen luxe, maar een essentieel onderdeel van een gezond leven. Het gebruik van een spijkermat en de geluidsfragmenten met ontspanningsoefeningen van Spijkermaatje bieden een laagdrempelige en effectieve manier om stress te verminderen. Wij willen jou helpen bij jouw momentvan zelfzorg. Gun jezelf die momenten van rust!



  1. (Perciavalle V, Blandini M, Fecarotta P, Buscemi A, Di Corrado D, Bertolo L, Fichera F, Coco M. The role of deep breathing on stress. Neurol Sci. 2017 Mar;38(3):451-458. doi: 10.1007/s10072-016-2790-8. Epub 2016 Dec 19. PMID: 27995346.)
  2. https://sciencedirect.com/science/article/pii/S0272735815300623?via%3Dihub en https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/016383439500025M?via%3Dihub
  3. 3. Hölzel BK, Carmody J, Vangel M, Congleton C, Yerramsetti SM, Gard T, Lazar SW. Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density. Psychiatry Res. 2011 Jan 30;191(1):36-43. doi: 10.1016/j.pscychresns.2010.08.006. Epub 2010 Nov 10. PMID: 21071182; PMCID: PMC3004979.

 

Terug naar blog